Wood Worker

Please click on images to see slide shows.


Pettis Kitchen
Slide Show

 An old small kitchen and large laundry room were combined into one kitchen with the only design parameter stipulated being a Craftsman feel.  I used the owner -selected accent glass for the splash , window and door trim, light boxes, wall cap,  sink light, and  end wall trim.  The cabinetry is of lyptus.  There is 11 ft of appliance garages and three fridge/freezers.  The custom glass work in the uppers echoed the owner’s stained glass panel that was incorporated into an interior window between hall and new laundry.  All other stained glass windows were new fixed windows designed to accept some of the owner’s stained glass collection.


Johns' Seaside Shabby Chic
Slide Show

 For this remodel the owners wanted a design that was informal with a seaside ambience.  It was a room-by-room approach starting with relative conservative details in the master bedroom, the design evolving with the owners’ enthusiasm and openness to innovation.  The master bathroom has a grotto-like feel with the kelp-like ceiling, integrated seashells, coved wall-ceiling corners and sinuous countertop and cabinet.  The kitchen shares this grotto-like organic feeling but with the addition of more whimsy and art.  The custom tile and fish splash and art are by noted ceramic artist Tony Natsoulas.  The original flat-ceiling living room became a dining room modeled on a salt-water corroded derelict factory look offset with custom lights, mantle, art nouveau corbels and trim and extra-large rustic casing around window and door giving a picture-framed feel.  The original cathedral ceiling family room morphed into an inverted ship’s hull with a captain’s cabin feel.  The serendipitous aspect was the discovery of superb acoustics for this music/TV room.


Storybook Residence
Slide Show

This “storybook” design is a synthesis of cottage and Art Nouveau.  The latter was effected thru complex framing but inexpensive drywall.  The stairs balusters were a first-time wrought iron effort by a farrier and each baluster is different.  The woven rope handrail is an innovative but inexpensive solution to a costly curved banister.  No attempt was made to hide the central function of the kitchen in daily life or entertainment.  The house is an energy efficient design which includes dense blown-in cellulose wall insulation, doubly vented attic, reflective air plenums between rafters, much mass in  living room and den floors and steps, garage and shop wing sited to intercept late western sun, light exterior colors, deep overhangs where crucial, hidden flat roof for solar panels, whole house fan, “sniffer” duct with differential thermostat to extract hot stratified air from the living room cathedral ceiling,  use of the ADA (airtight drywall approach) rather than the leak-prone housewrap, wood windows, hi efficiency gas “wood”stove, etc. 
    The challenge was to integrate the collection of curves, quaint roofline and small eclectic details into a semblance of harmony



Orey Southwest Bathroom
Slide Show

The colors were dictated by those of the ceramic egg sculpture featured in its own lighted niche.  The unifying concept was one of texture----the slate floor, concrete countertop, plastered walls and cabinet carcass, recycled redwood doors and drawers, and recycled broken tile  for the shower surround done by the owner.  The feeling is cool and organic.



 

Website Designed by Tony Natsoulas
eXTReMe Tracker